Over mij

Ik ben Marleen, ik ben geboren in 1986 in Eindhoven, opgegroeid in Tillburg en heb mijn plekje gevonden in Nijmegen. Ik ben getrouwd met Menno en samen hebben we twee kinderen: een zoon van 6 en een dochter van 4. 

 

Ik ben te volgen op verschillende social media. De belangrijkste vind je hieronder:

Schrijven

Ik ben begonnen met schrijven in mijn tienertijd. Toen schreef ik fanfictie. Na mijn opleiding scheikunde stond schrijven op een laag pitje, terwijl ik mijn leven opbouwde en andere creatieve uitspattingen uitprobeerde, zoals tekenen, bakken en haken. Schrijven vond ik echter het allerleukste, dus in 2017 heb ik dat weer serieus opgepakt.

Mijn man had mij inmiddels geïntroduceerd in science fiction en het verhaal in mijn hoofd begon in dat genre vorm te krijgen. In 2020 had ik het manuscript van deel 1 af (zie project Con). Toen besloot ik een losstaand verhaal te schrijven, omdat ik verwachtte daar beter een debuut mee te kunnen maken dan met een vijfdelige serie. Dat manuscript is geaccepteerd door een uitgever en het boek zal dit jaar nog uitkomen.

Opleiding en werk

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de wetenschappen. Ik ben opgeleid tot scheikundige en heb 11 jaar in een lab gewerkt. Echter wilde ik graag breder kijken dan dat ene project voor die ene klant. Gelukkig kwam er binnen het bedrijf een positie vrij voor mij, waarin ik onze business developers kon ondersteunen. Van daaruit ben ik gegroeid naar marketing en communicatie.

De ervaring die ik opdoe in mijn werk komt me goed van pas bij het schrijven. Veel schrijvers willen graag hun verhaal maken, maar geven niets om marketing. Ik vind dat stukje echter ook interessant om te doen. Zie hier, mijn website!

Marleen portret3
Marleen portret2

Toekomstvisie

Ik schrijf science fictie omdat ik heel graag nadenk over de toekomst. Vanuit mijn opleiding en via het bedrijf waar ik werk heb ik een eersterangs plekje om nieuwe ontwikkelingen op het gebied van medicijnen te zien en dat vind ik erg leuk. Ik vind het heerlijk om te filosoferen over de mogelijkheden van AI, augmented reality en virtual reality. Ik hoop op dit gebied nog veel ontwikkelingen te mogen zien.

Als ik nadenk over de verdere toekomst, een toekomst waarin we kunnen reizen door het heelal, dan beeld ik mij verschillende scenario’s in. Ik ben niet zo van de dystopische, apocalyptische of alien invasions genres, maar denk graag na over hoe naties in elkaar zitten als we andere planeten kunnen bevolken. Zal de mensheid één worden en zo ons zonnestelsel en sterrenstelsel ontdekken of zullen er verschillende facties en volkeren ontstaan? Hoe beïnvloedt dat de cultuur?

En als we buitenaards leven vinden, wat vinden we dan? Zouden we leven vinden dat groter is dan slechts een paar cellen? Vinden we intelligent leven? Kunnen we met hen samenleven, of zal de geschiedenis zich herhalen? Ik ben liever de optimist dan de pessimist en dat is terug te vinden in de verhalen die ik schrijf.

Het science fiction genre

Hoewel in Amerika het science fiction genre erg groot is, valt dat in Nederland tegen. Veel Nederlanders kunnen prima Engels en lezen dus sci fi in het Engels. Er is ook weinig aanbod in het Nederlands, jaarlijks komen er een handjevol boeken van Nederlandse science fiction schrijvers uit. Veel ervan is YA.

Ik vind dat erg jammer. Het sci fi genre is zo breed en je kan er zoveel mee. Ik zie het als een uitdaging om dit genre bij meer lezers onder de aandacht te brengen. Ik houd zelf niet van technobabbel of ingewikkelde wetenschappelijke uitleg en dit zal je daarom niet snel aantreffen in mijn schrijven.

Het manuscript waar ik nu aan werk (Project Demo) is een spannende thriller met een sterke vrouwelijke hoofdpersoon. Het speelt zich alleen toevallig een paar honderd jaar in de toekomst af in plaats van in het hier en nu. Perfect dus voor de lezer van spannende boeken die zijn horizon eens zou willen verbreden.

Daarnaast doe ik graag mee met initiateven om Nederlandse science fiction onder de aandacht te brengen. Heb je een goed idee, neem dan gerust contact met me op en dan kunnen we het bespreken.

Marleen portret