De zwijgende aarde 1 – Revolte

Auteur: Jorrit de Klerk

Raik is puur. Hij heeft nooit iets aan zijn lichaam laten verbouwen en daar is hij trots op, want dat is nodig om promotie te maken richting het management van VAHA. Dan breekt er een opstand uit onder mijnwerkers op de asteroïde Vesta en moet Raik met de vrijscheper Freddy samenwerken om te overleven. Hulp van de aarde kunnen ze vergeten, want de aarde zwijgt.  

 

De wereld zit interessant in elkaar. De VS is ineensgestort en de EU heeft het voortouw genomen onder leiding van Nederland. Dat is verfrissend en levert herkenbare plaatsen en situaties op voor de lezer. De tweedeling in de maatschappij is realistisch uitgewerkt, evenals de macht van de pure mensen -een moderne vorm van racisme- en de onvrede en strijd die daarop volgt.

Het plot is aardig, maar niet bijzonder. Ik vond het vooral voorspelbaar. Vanaf het begin voel je al dat de aankomende baas van Raik niet helemaal in de haak is en later leer je wat daarachter zit. Dat is wel mooi gedaan, maar niet verrassend dus.

De actie is redelijk goed te volgen. De interactie tussen Freddy en Raik vond ik goed uitgewerkt. Deze twee hebben vanaf het eerste moment een hekel aan elkaar door vooroordelen en die hekel verdwijnt niet helemaal als ze gedwongen worden om samen te werken. Dat geeft een interessante dynamiek die het verhaal voortdrijft en geeft ruimte voor Raik om te groeien. 

Al met al vind ik het een redelijk begin van de zwijgende aarde, Ik wil wel meer uit dit universum lezen, want de wereld is interessant opgezet, maar ik vind het ook niet erg dat de andere boeken over andere personages in een andere setting gaan, want op dat het gebied van plot was ik hier wel klaar mee. 

Ik geef dit boek: