Sterrenvlucht

Auteur: Brandon Sanderson

Spensa is een outcast. Haar vader, een vlieger in een belangrijk gevecht, is neergeschoten als lafaard en als dochter van een lafaard doen machtige mensen er alles aan om haar weg te houden bij de vliegschool, terwijl vliegen juist haar grootste droom is. Ze wil maar wat graag haar volk helpen de planeet te verdedigen tegen de vijandelijke krell, een ras dat steeds weer probeert de mensen op de planeet Detritus uit te roeien.

Gesteund door een oude vriend van haar vader, krijgt Spensa het toch voor elkaar om naar de vliegschool te gaan, maar nog steeds blijft men haar tegenwerken. En waarom eigenlijk? Was haar vader wel de lafaard waar het leger hem voor uitmaakt? Kunnen de krell verslagen worden? En waarom kan Spensa de sterren horen zingen?

 

In het eerste hoofdstuk wordt sympathie opgewekt voor een jonge Spensa die met haar vader op pad is, dromend van de mogelijkheid om naar de sterren te keren. Vanaf hoofdstuk twee volgen we een underdog, in de vorm van een haast volwassen, opvliegerige Spensa die op allerlij vlakken voor ons gevoel heel oneerlijk wordt tegengewerkt. Dat is slim gedaan van de auteur, want het zorgt dat we hopen dat Spensa toch haar zin krijgt en het laat je doorlezen.

De personages in het boek zitten goed in elkaar. Spensa is door haar behandeling erg wantrouwend tegenover bijna iedereen en heeft moeite mensen toch dichtbij te aten. Stukje bij beetje ontdekt de lezer samen met haar dat er meer schuilt achter de personages dan je op het eerste gezicht zou denken. De personages voelen daardoor echt aan en vormen een sterke cast met een interessante dynamiek in een verhaal boordevol lekkere actie.

Ik raad dit boek zeker aan en kan niet wachten tot deel twee in het Nederlands uitkomt!

Ik geef dit boek: