Vox

Auteur: Christina Dalcher

Amerika. De macht ligt sinds een aantal jaar bij de pure beweging, een groep extremisten die vinden dat mannen superieur aan vrouwen zijn. Vrouwen hebben geen rechten meer, behalve luisteren naar hun man. Luisteren, want met de polsband die ze verplicht dragen, hebben ze een quotum van 100 woorden per dag. Als ze meer praten, worden pijnlijke schokken toegediend. 

Jean is een hoogopgeleide vrouw, nu slechts goed genoeg voor het huishouden en de boodschappen. Als ze de kans krijgt tijdelijk weer haar werk als onderzoeker op te pakken, neemt ze die na enige twijfel aan. Vanuit die positie probeert ze op haar manier terug te vechten tegen het keurslijf waarin ze gedwongen wordt te leven.

Dit boek liet me voelen. Vanaf het eerste hoofdstuk was ik gespannen vanwege de compleet oneerlijke positie waar vrouwen in gedwongen worden en de manier waarop kinderen geïndoctrineerd worden om dit als normaal en goed te beschouwen. De society waarin de mensen in het boek leven is zeer goed uitgedacht en omschreven. Het voelt echt en wordt extra schrijnend gemaakt door het in contrast te zetten met haar ouders in Italië, waar deze bizarre levensfilosofie niet heerst. Toen Jean op het verzet stuitte, leefde ik mee met haar reis om de zittende regering omver te werpen.

Vanaf het eerste moment had ik kippenvel en ik kon het niet wegleggen. Ik moest simpelweg weten hoe het af zou lopen. Een dikke aanrader voor iedereen die tegen een psychologisch brekende wereld als deze kan – en dat was niet makkelijk!

Ik geef dit boek: