Terra Nova

Auteur: Ursula Visser

Een kort verhaal. De aarde is lang geleden onbewoonbaar geworden en de mens heeft zich op Centurion in een kolonie gevestigd. Professor Yra Huismans zefgemaakte bio-androïde met emoties wordt terug naar de aarde gestuurd om te kijken of deze weer bewoonbaar is. Later reist de professor haar achterna.

Het verhaal idee is leuk, maar de wetenschap in dit verhaal is slecht uitgewerkt. Wellicht zie ik dat door mijn eigen wetenschappelijke opleiding beter dan de gemiddeld lezer, maar uitspraken die gedaan worden door wetenschappers, kloppen in mijn beleving niet met hoe een wetenschapper de boel bekijkt. Daarnaast zou het tien jaar duren on de reis van Centurion naar de aarde te maken, maar doet een ping signaal er slechts een maand over. Ook laat de schrijver ons geloven dat in driehonderd jaar een bepaalde evolutie op aarde heeft plaatsgevonden die ik geheel ongeloofwaardig vind en de beslissing van de wetenschappers op het eind vind ik vreemd en bovendien te kort uitgewerkt.  

Het idee had potentie, maar helaas heeft de schrijver dat niet weten te vatten.

Ik geef dit boek: