Het verhaal van de dienstmaagd (A handmaid’s tale)

Auteur: Margareth Atwood

Het verhaal van een dienstmaagd gaat over een tijd waarin iedereeen een aangewezen klasse heeft. Vruchtbare vrouwen zijn schaars en worden dus het bezit worden van rijke elite mannen met onvruchtbare vrouwen. Ze zijn erg gewild, maar tegelijkertijd ook gevangenen van hun meester, om maandelijks de daad te ondergaan in de hoop dat ze een kind baren voor de heerser en zijn vrouw.

De serie ‘A Handmaid’s Tale’ heeft veel positieve aandacht ontvangen voor de wereld die gecreëerd werd en het verhaal dat in die wereld speelt. Dat was voor mij een reden om het boek op te pakken. 

Het taalgebruik was erg beschrijvend. Uitgebreid kregen we mee hoe alle omgevingen eruit zagen, zowel nu als vroeger, vaak in zinnen van 30 woorden of meer. Inhoudelijk ontwikkelde zich heel traag een zwak verhaal, met een onbevredigend open einde.

Mensen die een boek willen lezen in eenzelfde dystopische klasse setting, raad ik aan om in plaats van dit verhaal het boek Vox van Christina Dalcher op te pakken. Een veel spannender, meeslepender verhaal dan dit, geschreven in zinnen die ook met één keer lezen prima te begrijpen zijn.

Ik geef dit boek: