Ready Player One

Auteur: Ernest Cline

Ready Player One speelt zich af in een dystopische setting, waar mensen verslaafd zijn aan het doorbrengen van hun leven in een virtuele wereld genaamd OASIS. Daar is een wedstrijd gaande om opvolger te worden van de man die deze wereld gecreëerd heeft, James Halliday. Om die wedstrijd te winnen, moet je als eerste drie sleutels vinden. Echter heeft tot nu toe nog niemand ook maar één sleutel gevonden. 

De quest wordt als haast onmogelijk beschouwd, waardoor de meeste mensen de zoektocht al niet meer aangaan. Wade Watts, in het spel bekend onder de naam Parzival, krijgt echter ineens een ingeving waarmee hij de eerste sleutel vindt. Het is de start van een nieuwe race om de rijkdom die het spel voor de winnaar in petto heeft, waarbij sommige deelnemers bereid zijn om over lijken te gaan.

Het boek is een eerbetoon aan de videogames van de jaren ’80  en ’90. Veel mensen van die generatie zullen heel veel uit hun jeugd in dit boek herkennen. De aanwijzingen die deelnemers naar de sleutels leiden hebben allen te maken met die games en dan vooral met de ‘easter eggs’ die vaak in spellen verstopt zitten. 

Als ik dit boek overlees, begin ik steevast bij hoofdstuk 7, want tot aan dan toe is het boek enkel worldbuilding. Vanaf hoofdstuk 7 leest het verhaal redelijk vlot. Ik ben echter net tien jaar te laat geboren, waardoor ik de helft van de referenties niet goed meekrijg. jammer, maar het verhaal zit interessant in elkaar, de eindstrijd is spannend en de climax is leuk bedacht. Een aanrader voor iedereen die in de jaren ’70 of ’80 geboren is en van videogames en andere ‘nerdy’ dingen uit die tijd hield.

Let wel op als  je de film al hebt gezien: die is significant spectaculairder dan het boek!

Ik geef dit boek: