Oliebol

Oliebol png

Pietje zag de oliebollen, oh als tennisballen zo groot! Het water liep hem in de mond, hoewel zijn vader hem het nemen van een bol verbood. Die waren voor het bezoek.

Pietje staarde naar de grote, witte serveerschaal. De oliebollen waren versierd met rozijnen en er zat flink veel poedersuiker overheen. Papa had ze precies zo gemaakt als Pietje ze lekker vond. Zou hij dan toch? Niemand zou het zien. Het was twee voor twaalf. Alle gasten waren in de andere kamer naar de tv aan het kijken, wachtend op het moment dat het nieuwe jaar losbarstte.

De schaal lag zo vol, het zou heus niemand opvallen als hij er ééntje nam. Pietje reikte naar een bol, zijn vingers uitgestrekt. Hij moest het niet doen. Hij wist dat het fout was. Hij wilde een goede jongen zijn. Maar ze roken zo heerlijk en ze glansden zo mooi! Eéntje maar!

Nee. Niet nu. Straks, als het 12 uur was geweest, en alle anderen aan het eten waren. Papa maakte altijd veel te veel. Er zou er heus wel ééntje overblijven. Pietje liet zijn hand weer zakken.

Vanuit de aangrenzende kamer klonk een oorverdovend gejuich. Rap draaide Pietje zich om. Alle volwassenen joelden. Ze omhelsden elkaar en kusten elkaar. Het gefeest op de achtergrond stak strak af tegen de doodstille figuur die hem vanuit de deuropening gadesloeg. Met grote ogen keek Pietje omhoog, in de peinzende blik van zijn vader. Hoe lang stond hij daar al?

Langzaam kwam de man naar voren. Zonder iets te zeggen, liep hij Pietje voorbij, naar de tafel met de witte serveerschaal. Maar in plaats van de schaal op te pakken en naar de feestende gasten terug te lopen, pakte hij slechts één bol en draaide zich om naar Pietje. Diens mond viel open toen papa de hand uitstrekte en hem de glanzende snack bood. Voorzichtig, alsof het misschien een test zou zijn, pakte Piet de oliebol aan. Even gebeurde er niets. Toen glimlachte papa.

“Gelukkig nieuwjaar, Piet.”

Deze video is uiteraard geinspireerd door het gedicht ‘Jantje zag eens Pruimen hangen’ van Hieronymus van Alphen. Benieuwd hoe het tot stand gekomen is? In dit filmpje kun je het zien!