Ender’s game

Auteur: Orson Scott Card

De aarde is al een paar keer aangevallen door buitenaardse wezens en het leger traint de slimste  15(?)% kinderen al van vrij jongs af aan om later in het leger te kunnen dienen, om zo te voorkomen dat de aarde nogmaals aangevallen wordt. 

Ender Wiggin is een genie. Als hij uitgekozen wordt om deel te nemen aan de elite training voor de militaire academie streeft hij al zijn klasgenoten moeiteloos voorbij met zijn tactisch inzicht. Hij wekt daarmee de interesse van verschillende hogere officieren, die in hem het brein zien dat ze nodig hebben om de buitenaardse indringers voorgoed te verslaan. Maar ontwikkelt hij zich wel snel genoeg?

 

Ik vond dit boek fascinerend. Ik heb het gekocht toen ik op vakantie was in New York, maar sleepte het boek overal mee naartoe om in de verloren minuten wachtend op de metro of op mijn drankje snel een paar bladzijdes verder te lezen. De training die de jongens doormaken, in een veld zonder zwaartekracht, is geweldig bedacht en de progressie die Ender maakt blijft boeien, vooral ook omdat hij tegenstanders blijft hebben die het niet kunnen uitstaan dat iemand zo jong hen voorbij streeft. daardoor blijft de spanning in het verhaal. 

Het enige jammere vond ik dat de plottwist op het einde al wel vermoedde, maar ik kan me goed voorstellen dat lang niet iedereen hetzelfde idee heeft. De broer en zus van Ender, die ook wat tijd krijgen in het boek, vond ik minder interessant, hoewel ik merk dat ik juist over hun verhaal nog regelmatig nadenk achteraf. Een bijzonder boek en voor mij een echte aanrader voor iedereen die van sci fi houdt.

Nu ik dit typ, krijg ik zin om het boek weer te lezen.

Ik geef dit boek: